Lichttherapie

Wat is het?

PUVA is de behandeling met 100% ultraviolet-A (UVA) gecombineerd met het medicijn psoraleen. Ultraviolet A is een bestanddeel van het natuurlijk zonlicht. Het licht dringt vrij diep in de huid door. Door UV wordt de celgroei beïnvloed, evenals de ontsteking van de huid. Uit ervaring is gebleken dat UVA alléén onvoldoende effect geeft en dat het nodig is een medicijn toe te voegen dat de werking van UVA versterkt. Door de inname van psoralenen blijft u gedurende 24u overgevoelig aan UV licht, dus ook aan de zon. U dient de huid en de ogen gedurende 24u goed te beschermen met zonnemelk (na de UV-behandeling) en zonnebril.
UVB (ultraviolet B licht- 311nm TL01) is eveneens een bestanddeel van het natuurlijk zonlicht. Door het ultraviolet licht wordt de celgroei beïnvloed, evenals de ontsteking van de huid. Er hoeft geen medicatie te worden ingenomen tijdens een UVB-behandeling.

Hoe werkt het?

Tijdens de PUVA of UVB therapie staat u in een lichtcabine. Afhankelijk van de huidskleur wordt een belichtingschema bepaald. De belichtingstijd wordt zeer langzaam verhoogd om verbranding te voorkomen. De eerste belichtingen duren vaak niet langer dan enkele seconden. De belichtingen vinden 2 tot 3x week plaats en de totale kuur duurt gemiddeld 20 beurten.
Wat is het verschil met een zonnebank?
De lampen in de meeste zonnebanken bestaan uit 90% UVA en 10% UVB. Aangezien u hier geen psoralenen inneemt, heeft u weinig resultaat van de UVA stralen. De dosis UVB (10%) is onvoldoende om werkzaam te zijn.

Voor wie?

Lichttherapie is een mogelijke behandeling voor psoriasis*, eczeem, vitiligo, zonneallergie*, lichen planus*, parapsoriasis*, Mycosis fungoïdes* en jeukende aandoeningen.
(* terugbetaling door mutualiteit)
UVB is een veilige behandeling voor kinderen en zwangere vrouwen.

Nuttige informatie

Tijdens de belichting is het verplicht een UV brilletje te dragen om de ogen te beschermen.
Breng best een eigen handdoekje en een UV brilletje mee, alsook uw afsprakenkaartje voor verdere afspraken vast te leggen.
Vermeld steeds aan uw dokter welke medicatie (onstekingsremmers,...) u inneemt of als er zich een wijziging in uw medicatie heeft voorgedaan; zeker voor medicatie die u gevoeliger aan de UV.
Door de inname van psoralenen (PUVA) blijft u gedurende 24u overgevoelig aan UV licht, dus ook aan de zon. U dient de huid en de ogen gedurende 24u goed te beschermen met zonnemelk en zonnebril.
Breng geen (geparfumeerde) zalven aan vooraleer u naar de lichttherapie komt.

Waar?

Hugo Verrieststraat 9, Eeklo: PUVA en UVB (Waldman) cabine
AZ ALMA: PUVA, UVB (Waldman) en handen- en  voet PUVA