Allergietesten zijn uitlokkingstesten. Door het aanbrengen van bepaalde producten op de huid (=epicutane testen) of in de huid (=priktesten en intracutane testen) gaat men een huidreactie voor die producten proberen uit te lokken om zo de allergie te kunnen opsporen.

De prik-testen dienen vnl. om allergieën aan omgevingsallergenen op te sporen (bv. huisstofmijt, pollen, grassen, dierenepithelen, voeding, etc.) in het kader van atopisch eczema (soms familiaal, met hooikoorts, en/of astma).
De testen gebeuren op de binnenzijde van de armen (of op de rug bij kindjes). Hierbij brengt men telkens een druppel vloeistof van het te testen product aan op de arm. Vervolgens wordt doorheen de druppel op de huid aangeprikt. Na 20 minuten leest de arts het resultaat af.
Het gaat bij priktesten om een onmiddellijke reactie. Daarom is één aflezing na 20 minuten voldoende.
Hiervoor krijgt u op een latere datum een afspraak. Dit kan niet tijdens een eerste consult gebeuren.
Priktesten kosten rond de €60 maar worden vergoed door de mutualiteit.

Belangrijke punten bij priktesten

Vanaf 7 dagen voor het onderzoek allergiepillen (antihistaminica en cortisone) stoppen. Soms zit datzelfde product ook in hoestsiropen.
De plak-test, epicutane huidtest, patch test, lapjesproef (allemaal synoniemen):
Plaktesten worden geplaatst om eczeem verder te onderzoeken. Zo onderscheidt men een irritatief uitdrogingseczeem van een allergisch contacteczeem.
Door middel van deze testen wordt de verantwoordelijke stof (bv. een parfum, een bewaarmiddel, een kleurstof, een metaal, etc) opgespoord. Op die manier kunnen aangepaste cosmetica geadviseerd worden. Dit kan niet direct tijdens een eerste consult gebeuren. Hiervoor krijgt u afspraken op een latere datum.

Tijdens een eerste consultatie wordt er een selectie gemaakt van producten waarop u mogelijks allergisch zou kunnen reageren. Deze keuze wordt gemaakt op basis van het verhaal van de patiënt en op basis van de producten waarmee hij in contact komt (beroep, hobby,...).
De patiënt dient hiervoor 3 maal in dezelfde week (maandag- woensdag - vrijdag) de dermatoloog te consulteren.
Op maandag worden de teststoffen (meestal een 60-tal) op de rug gekleefd. (Breng ook uw eigen producten mee)
Op woensdag wordt de kleefpleister verwijderd en is er een eerste aflezing.
Op vrijdag wordt een definitieve aflezing gedaan en worden de resultaten hiervan besproken.
Plaktesten kosten per keer (op di en donderdag) rond de €100 maar worden grotendeels vergoed door de mutualiteit.

Belangrijke punten bij plaktesten

  • Het gebruik van cortisonezalf op armen en rug moet minstens 3 dagen voor de testen gestopt worden. (Bodylotion mag aangebracht worden tot de dag voordien.)
  • Er mag gedurende 2m geen UV-expositie plaatsgevonden hebben op de rug. (Niet meer zonnebaden of zonnebank vanaf 2 maanden voor testdatum.) De rug mag niet zongebruind zijn.
  • De inname van medicatie met cortisone (pillen of spuiten) moet 2 maanden voor de testen gestopt worden (ev. In samenspraak met huisarts).
  • Breng uw eigen producten mee vanaf de eerste testdag (vb alle zepen, shampoo, dagcrème, oogdruppels, cosmetica, zalven die u werden voorgeschreven,...)
  • Van maandag tot en met vrijdag mag de rug NIET nat gemaakt worden. (dus niet douchen, zwemmen,...).
  • Patiënten met een behaarde rug zouden best de rug scheren de zaterdag voor het begin van de testweek.