Wat zijn lasers?

Medische lasers zijn toestellen die licht produceren van één bepaalde golflengte. Door de aangepast pulsduur en energie te kiezen kan de dermatoloog heel specifiek bepaalde doelstructuren (bloedvaatjes, haarfollikels, bindweefsel, pigment…) in de huid vernietigen of beïnvloeden, zodat er een dermatologische of esthetische verbetering kan bekomen worden en dit zonder beschadiging van de normale huidstructuren. Voor elke indicatie is er een beste laser ter beschikking. Hoe eenvoudig sommige behandelingen mogen lijken, de keuze van de geschikte golflengte, pulsduur en energie vereist een grondige kennis van de dermatologie en de laserfysica. Bij onoordeelkundig gebruik van lasertoestellen kunnen wonden, littekens of pigmentbeschadiging ontstaan. Ook vereist de opvolging en de nabehandeling van sommige behandelingen een degelijke kennis van de genezingsreacties en soms een specifiek geneeskundig voorschrift. Een uitspraak van de Koninklijke Academie voor Geneeskunde van België stelt ondubbelzinnig dat laserbehandelingen thuishoren in een medische praktijk, onder supervisie en de verantwoordelijkheid van een arts en niet in een schoonheidssalon.

Wat zijn ‘flitslampen’ ? of IPL = intense pulsed light

Het verschil met een laser, dat één bepaalde golflengte uitzendt, is dat een flitslamp een mix van golflengten uitzendt. Een laser is dus in staat met een hoog vermogen selectief bepaalde structuren in de huid te behandelen. Flitslampen zijn niet selectief en reageren op meerdere structuren in de huid. Door deze diffusie zijn de flitslampen minder krachtig.

Behandeling met laser is mogelijk voor:

Vaatlaser

Huidafwijkingen berustend op fijne bloedvaatjes zoals aangeboren wijnvlekken, couperose en rosacea in het gelaat, erythrosis colli (rode verkleuring in de hals), fijne rode tot bredere blauwrode adertjes op de benen.

Couperose/rode adertjes in het gelaat

De laserenergie wordt opgenomen door de rode bloedcellen in de uitgezette haarvaatjes. Hierdoor ontstaat er een selectieve beschadiging van de bloedvaatjes. De omgevende normale weefsels worden hierbij niet beschadigd. Er is een milde pijn die meestal als een prikkend gevoel ervaren wordt. Na de behandeling is er meestal wat roodheid en zwelling, wat na enkele uren geleidelijk verdwijnt. Meestal dienen er 3 behandelingen te gebeuren met 1 maand interval. Daar couperose een terugkerend fenomeen is, is een jaarlijkse onderhoudsbehandeling vaak noodzakelijk. Voor een enkel "gesprongen" adertje in het gelaat is vaak 1 behandeling voldoende.

Wijnvlekken (angioom)

Sinds meer dan 10 jaar kunnen angiomen met selectieve vaatlasers behandeld worden. De gebruikte lasers produceren een zeer krachtige lichtgolf van één bepaalde golflengte die selectief opgenomen wordt door de rode bloedcellen in de uitgezette haarvaatjes. Door de hoge energiedosis en de extreem korte pulsduur ontstaat een selectieve beschadiging van deze afwijkende haarvaatjes. Dit wordt zo precies gedaan dat de omgevende normale weefsels nauwelijks beïnvloed worden.
Een behandeling bestaat altijd uit meerdere sessies (5-10), telkens met minimum twee maanden interval. Na behandeling is er wat roodheid en de dag nadien een zekere zwelling (meestal een drietal dagen). Het risico op littekens of textuurveranderingen is verwaarloosbaar.
Het risico op een tijdelijke hyperpigmentatie (bruine verkleuring) of hypopigmentatie (verbleking) is eveneens verwaarloosbaar en met deze laser kan ook in de zomerperiode behandeld worden indien de huidskleur niet sterk gepigmenteerd is.
De behandelingen zijn pijnlijk. Bij kinderen wordt daarom meestal behandeld onder een korte algemene anaesthesie.
Afkoelende nazorg met Flamigel of natte compressen.
Voor vlakke wijnvlekken ter hoogte van het gelaat, hals en handen kan een aanvraag bij het Bijzonder Solidariteitsfonds (BSF) ingediend worden , waarbij een 90% terugbetaling van de honoraria kan verwacht worden.

Tatoeage

Met de nieuwste laser kunnen alle kleuren verwijderd worden. De inktpartikels worden door de laser verbrokkeld zodat  ze door de huidcellen zelf worden opgeruimd. Dit proces duurt 4 tot 8 weken. Het aantal vereiste behandelingen en het uiteindelijke resultaat zijn afhankelijk van de kleur, hoeveelheid inkt en de diepte van de tatoeage (meestal 8 tot 10 behandelingen).

Ontharing

Ontharing van gelaat, bikinilijn, oksels, benen, rug. De lichtgolf wordt selectief opgenomen door het pigment in de haarwortel. Enkel in de groeifase van de haarcyclus is er voldoende pigment aanwezig om een definitieve epilatie te bekomen. Dit betekent dat er slechts telkens een bepaald percentage van de haren zullen vernietigd worden in één behandeling en dat er 5 tot 8 behandelingen nodig zijn (met een interval van minimum 8 weken) voor een optimaal resultaat. De beste resultaten worden bekomen bij patiënten met dikke donkere haren en een bleke huid. Laserontharing gebeurt enkel tijdens wintermaanden.

UltraPulse ablatie

UltraPulse ablatie (verdampende laser) van allerhande wratachtige of verheven huidletsels (onder andere intradermale naevi, verrucae, xanthelasmata, syringomen,…). Sommige pre- en oppervlakkig cancereuse huidletsels kunnen hiermee ook behandeld worden.

Moedervlekken

Met de CO2-laser wordt de moedervlek verhit en verdampt. Om veiligheidsreden worden enkel verheven naevi behandeld. Onregelmatige moedervlekken en gekleurde huidletsels met onzekere diagnose worden nooit met de laser behandeld. De mooiste resultaten worden bekomen bij verheven naevi ter hoogte van het gelaat.

Huidverjonging/Rimpelbehandeling

Bij de nieuwste techniek van "gefractioneerde" resurfacing worden er minuscule gaatjes gemaakt in de huid. De huid schilfert een  3-tal dagen na de behandeling af. Hierdoor gaan  pigmentverschillen verminderen, fijne rimpeltjes verdwijnen en wordt er een verbetering van de grootte van poriën bekomen, waardoor men een egaal aspect van de huid bekomt. Door het warmte-effect in de diepe huidlagen gaat tijdens dezelfde behandeling het bindweefsel gestimuleerd worden om nieuw collageen aan te maken. Dit resulteert na enkele maanden in een " tightening " of lifting van de huid. Deze nieuwe techniek kan worden toegepast voor het volledige gelaat, de hals, het décolleté en de fijne rimpeltjes rond de ogen of de mond. Het voordeel van deze behandeling in vergelijking met de oudere technieken is de snelle wondgenezing, er is geen algemene verdoving noodzakelijk, het is een veilige en doeltreffende techniek. Na de behandeling is er een matige zwelling en roodheid die enkele uren tot maximaal 2 dagen aanhoudt. Dit wordt gevolgd door een gebronzeerd aspect van de huid, ten gevolge van korrelgrote korstjes, gedurende 3 tot 7 dagen. De behandeling wordt zonder verdoving verdragen en voelt aan als zeer fijne speldenprikjes. Na enige tijd ontstaat wel een tamelijk branderig gevoel dat maximaal enkele uren kan duren. Hierbij kan koeling helpen. Het risico op littekens is onbestaande. De behandeling gebeurt enkel tijdens de wintermaanden. De behandeling kan gecombineerd worden met de Titan®laser voor huidversteviging.

Ooglidcorrectie

De nieuwe gefractioneerde techniek wordt eveneens toegepast bij een verslapping en rimpeling van de oogleden. Door millimetertjes huid in de oogleden te verdampen met de laser bekomt men een verstrakking van het ooglid. De behandeling gebeurt onder plaatselijke verdoving. De herstelperiode bedraagt 7 tot 10 dagen.

Striemen

Door de techniek van gefractioneerde resurfacing is er een samentrekking van het onderliggende bindweefsel zodat de striemen minder breed worden. Meestal volstaan 3 behandelingen met 2 tot 3 maanden interval. Men kan een 50 tot 80% verbetering verwachten.

Littekens ( zowel kleur, indieping of verhevenheid als textuur).

Acnélittekens of littekens ten gevolge van een operatie of ongeval kunnen met de gefractioneerde laser verfraaid worden. Afhankelijk van het aspect van de littekens kunnen 3 tot 5 behandelingen nodig zijn met 2 tot 3 maanden interval.

Huidversteviging (Titan®)

De infrarode lichtbron warmt de diepere huidlagen op met samentrekking en nieuwvorming van elastisch bindweefsel tot gevolg. De opperhuid blijft onaangetast door een continue koeling. Deze procedure wordt gebruikt om de huid van het gelaat, de hals en décolleté te verstevigen en te ‘liften’. Het maximale resultaat wordt na 2 tot 3 maanden bereikt. Standaard worden 2 tot 3 behandelingen verwacht voor een beduidende verbetering. Deze laser heeft echter geen effect op de bruine vlekjes. Er is geen herstelperiode bij deze techniek.