BELANGRIJKE RAADGEVINGEN

Verwittig uw arts indien u vroeger reeds een reactie vertoonde op plaatselijke verdoving (bij tandarts ed.) en vermeld steeds gekende allergieën aan latex en dergelijke...
Bepaalde bloedverdunners (aspirine, asaflow, marevan, marcoumar, sintrom,...) dienen wel tijdig gestopt te worden. Overleg dit met uw arts.
U hoeft niet nuchter te zijn.
U mag alleen of met begeleiding komen.

LOKALE VERDOVING

De huidafwijking wordt eerst plaatselijk verdoofd met een injectie. Hierbij voelt u eerst een klein prikje van de injectienaald. Vervolgens wordt de verdovingsvloeistof ingespoten; meestal voelt dit wat branderig aan. Door het inspuiten zal het betreffend gebiedje tijdelijk opzwellen en ook tijdelijk bleek van kleur worden; dit gebiedje is vrijwel meteen verdoofd. Na de verdoving voelt u geen pijn meer, wel voelt u dat de arts bezig is.

EXCISIE

Het te opereren gebied wordt afgedekt met een steriele doek die u niet mag aanraken. Daarna wordt (meestal) een ellipsvormig gebied rondom de huidafwijking uitgesneden. De wondranden worden zorgvuldig gehecht. De draadjes kunnen verwijderd worden na 7 tot 14 dagen, afhankelijk van de lokalisatie. De draadjes mogen niet nat gemaakt worden. Er zal een waterafstotende pleister (opsite) aangebracht worden.

VERBAND

Optie 1: Het aangebrachte steriele verband is van het type Opsite Post-Op. Dit is wat waterbestendig zodat men voorzichtig kan douchen. Baden, sauna of zwemmen daarentegen is niet toegelaten. Het steriele verband dient ter plaatse te blijven tot op het moment dat de hechtingen verwijderd worden. Vroegtijdig verwijderen van het verband kan aanleiding geven tot ontsteking van het wondje. Bij een lichte verkleuring van het verband door afgave van wat wondvocht, dient er niets te gebeuren. Indien de pleister toch eerder loskomt, is aanbrengen van een nieuw steriel verband noodzakelijk, na ontsmetting van de draadjes met isobetadine dermicum. Optie 2: Het aangebracht verband dient dagelijks verwijderd te worden. De draadjes moeten dan steeds ontsmet worden met isobetadine.

VERLOOP

Normale evolutie in de wondheling betekent dat de initiële pijn/ trekkerig gevoel verdwijnt en dat er vervolgens een lichte jeuk kan optreden. Een terug toenemende pijn in de wonde kan op een infectie wijzen. In dergelijk geval is het aangewezen opnieuw contact met mij op te nemen of uw huisarts te raadplegen.

PIJN

De lokale verdoving kan een 2-tal tot 4-tal uren blijven nawerken. Een zekere pijnsensatie is mogelijk wanneer de verdoving is uitgewerkt. Indien nodig kunt u paracetamol (Dafalgan of Perdolan mono) innemen. (Liefst geen aspirine aangezien dit bloedverdunnend werkt.) Bij onvoldoende effect op de pijn, kan eventueel overgegaan worden op Dafalgan codeïne of een ontstekingsremmer zoals Nurofen, Diclofenac, ...

NAZORG

Na het verwijderen van de draadjes mag u het litteken dagelijks inmasseren met een littekenzalf of voedende crème om een mooie littekenvorming te bekomen. Er bestaan ook siliconepleisters om het litteken af te dekken.
Zolang het litteken nog rood-roodbruin is (6-24maanden), dient u blootstelling aan de zon te vermijden. U kan het litteken beschermen door middel van een pleister of door het frequent aanbrengen van een zonnecrème (factor 50+). Er bestaan hiervoor handige sticks bij de apotheek.