Voor wie is deze behandeling bedoeld?

Patiënten met ontsierende kleine of grote spataderen op de onderbenen, die behalve cosmetische klachten ook klachten kunnen geven van zware vermoeide benen, (nachtelijke) kuitkrampen en trillingen van de benen (restless legs).

Wat houdt de behandeling in?

Bij het scleroseren (zgn “inspuiten”) van spataderen wordt een dunne naald in het bloedvat ingebracht, waarna een etsende vloeistof wordt ingespoten. Hiermee wordt opzettelijk de wand van het bloedvat beschadigd, zodat deze verkleeft en het vat verandert in een dunne streng waar geen bloed meer doorheen stroomt. In feite maakt de arts dus expres een ontsteking in het bloedvat. Dit is een steriele ontsteking, dus geen infectie. De ontsteking is nodig om het bloedvat te laten verkleven. De ingespoten vat is voelbaar als een harde wat gevoelige strengetje.

IS DE BEHANDELING PIJNLIJK?

Zoals bij elke ontstekingsreactie treden verschijnselen op als roodheid, zwelling en pijn. De meeste patiënten hebben hier weinig of geen last van. Het inspuiten van “grote” spataderen wordt meestal niet gevoeld, het inspuiten van “kleine” spataderen wel. Als er veel spataderen tegelijk zijn behandeld of als met een sterke vloeistof is ingespoten (bij grote spataderen), kunnen de klachten enkele dagen aanhouden en kunt u zelfs wat grieperig zijn. U mag dan een paracetamol nemen.

HOEVEEL BEHANDELINGEN ZIJN ER NODIG ?

Er is een maximum aan de hoeveelheid in te spuiten vloeistof. De arts kan dus beslissen om de week daarna door te gaan. De duur van de behandeling is ongeveer 40 minuten (dubbele raadpleging).

HET GEBRUIK VAN KOUSEN

Direkt na het inspuiten worden er wattebollen op de inspuit- plaatsen geplakt en worden u kousen of verbanden aangedaan. Na 2 dagen kunt u zelf de wattenbollen verwijderen en hoeft alleen nog maar overdag de steunkous aan. Na 1 week ziet het been er meestal bont en blauw uit, dit trekt vanzelf weer weg.

Wat zijn de resultaten van de behandeling?

Lang niet altijd leidt inspuiten van spataderen tot vermindering van klachten, zoals een moe of zwaar gevoel in de benen, krampen etc. ! Vaak (niet altijd) is scleroseren van spataderen een cosmetische ingreep, om de benen "mooier" te maken. Tevens kan geen garantie gegeven worden dat in de toekomst geen nieuwe spataderen zullen ontstaan.
Wanneer de arts meent dat het resultaat om bepaalde redenen tegen zal vallen, zal hij/zij de ingreep weigeren of afbreken.

Wat zijn de bijwerkingen of nadelen van deze behandeling?

Een enkele keer treden complicaties op. Hiertoe behoren blaartjes/wondjes op de inspuit- plaats, een pijnlijk bloedstolsel in het vat en (zeer zelden) een allergische reactie op de ingespoten vloeistof. Ook kunnen bij daarvoor gevoelige patiënten pigmentvlekken achterblijven of een roodpaarse vlek van zeer fijne haarvaatjes. Extra last in de knieholten (pijn, blaartjes, striemen) komt, wanneer daar is ingespoten, ook veel voor. Ook branderige pijn tijdens het inspuiten zelf, juist van de kleine spataderen, is normaal !

Welke voorzorgsmaatregelen moet u nemen

  • U mag zonder begeleiding weer naar huis. U kunt dus met uw eigen vervoermiddel (fiets, auto etc..) weer naar huis.
  • Gedurende de periode dat u de steunkous aan hebt dient u intensieve sporten zoals balsporten, contactsporten, fitness of hardlopen te vermijden. U mag ook niet zwaar tillen. U mag wel wandelen en fietsen. Alles dus met mate. Ook bezoek aan de sauna, masseur of zonnebank wordt in deze periode afgeraden.
  • Op de dag van de behandeling kan ‘s avonds hoofdpijn, rillerigheid en koorts optreden. U mag een tablet Paracetamol 500 mg innemen, echter geen Aspirine.
  • Mogelijke blauwe plekken trekken vanzelf weg, evenals roodbruine verkleuringen.
  • Om de risico van pigmentvlekken te verminderen, adviseren we u om bij zonnige dagen een goede zonnebrand crème op de behandelde benen aan te brengen.