WAT ZIJN WRATTEN?

Een gewone wrat ziet eruit als een verdikking van de huid en wordt door een virus veroorzaakt (menselijk papillomavirus). Wratten zijn rond of ovaal en hebben soms een bloemkoolachtige structuur. Ze komen vooral voor op de knieën, ellebogen, handen, voeten en onder de vinger- en teennagels maar kunnen eigenlijk overal op het lichaam opduiken. Een gewone wrat ontstaat vaak al op jonge leeftijd. Wratten op de voet kunnen zich oppervlakkig uitbreiden (mozaïekwratten). Andere wratten kunnen diep in de huid groeien (doornwratten) en veel pijn veroorzaken. Wratten op het gezicht en op de handen hebben meestal een ander uitzicht. Ze zijn huidskleurig en plat. Ze zijn enkele millimeters groot en komen in grote aantallen voor. Daarnaast bestaan er ook nog draadvormige wratten.

HOE KRIJG IK WRATTEN?

De virussen die de wratten veroorzaken, worden verspreid door direct huidcontact of contact met besmette huidschilfers. Het virus dringt de huid vaak binnen in een warme en vochtige omgeving zoals in sportzalen of zwembaden of na direct contact met een besmet persoon. Het virus gedijt goed op vochtige en onregelmatige oppervlakten.
Wanneer je huid beschadigd of verweekt is, ben je extra vatbaar voor het virus. Als je op één plaats een wrat hebt, kan je ook op andere plaatsen wratten krijgen. Wratten komen daarom vaak in groepjes voor.
De incubatietijd (de tijd tussen de besmetting en het verschijnen van de wrat) bedraagt 1 tot 8 maanden maar kan ook langer dan 1 jaar zijn.

WIE KRIJGT WRATTEN?

Iedereen die in contact komt met het virus kan wratten krijgen. Wratten komen vaker voor bij mensen met een verminderde weerstand. Dat betekent niet dat iedereen die wratten heeft een verminderde weerstand heeft. Ook kinderen en jongeren hebben meer last van wratten omdat ze vaker in contact komen met het virus (kleedkamers, zwembaden). Bovendien hebben kinderen bij een eerste contact nog geen weerstand opgebouwd tegen dit papillomavirus.

HYGIËNISCHE VOORZORGEN

Controleer regelmatig de huid op wondjes. Op die plaats ben je extra vatbaar voor infectie met het wrattenvirus.
Prutsen aan een wrat verhoogt het risico op verspreiding. Vermijd contact met een wrat. Kwam je toch in contact met een wrat, was dan goed je handen. Bij nagelbijten, velletjes afbijten of duimzuigen komen vaak verschillende wratten voor rond de oorspronkelijke wrat.
De vijl die je gebruikt om wratten af te vijlen mag je NIET bij iemand anders of op een andere plaats op je lichaam gebruiken. Wratten zijn immers besmettelijk.
Gebruik je eigen handdoek. Ga in een kleedcabine altijd op een handdoek staan (maar niet de handdoek waar je je mee afdroogt). Droog je voeten goed af, ook tussen de tenen.
Hou je voeten goed droog: draag katoenen sokken en ventilerende schoenen. Sandalen verminderen de kans op voetwratten. Wissel regelmatig van schoenen, zodat ze binnenin goed kunnen drogen.
Loop niet op blote voeten in sportlokalen.
Zwemmen
Een zwemverbod voor kinderen met wratten is niet nodig. Het is wel belangrijk dat je kind zijn of haar voeten goed afspoelt in het voetbad of onder de voetsproeiers.

MULTIDISCIPLINAIRE AANPAK

Op de poli Dermatologie is een multidisciplinair team verantwoordelijk voor de wrattenbehandelingen. Iedere patiënt gaat eerst op consultatie bij een arts. We gaan na of er voldoende aanwijzingen zijn om de diagnose met zekerheid te kunnen stellen. De arts bepaalt vervolgens samen met de patiënt de behandeling. Die is meestal pijnloos en effectief.
Een verpleegkundige voert soms de behandeling uit. Afhankelijk van de ernst en uitgebreidheid komen er specifieke zorgen aan te pas. De meeste behandelingen worden minimaal drie tot vier keer herhaald voor voldoende effect. Een wrattenbehandeling vraagt geduld en doorzettingsvermogen van de patiënt. Het effect is vaak maar na langere tijd zichtbaar. Meestal duurt het een aantal maanden voor de wratten helemaal verdwenen zijn.

HOEVEEL KOST EEN BEHANDELING?

De wrattenbehandelingen worden nauw opgevolgd door een arts. Daarom rekenen we voor elke behandeling een raadpleging aan. Die worden grotendeels terugbetaald. Voor specifieke pedicurezorgen worden extra prestaties aangerekend.
Bij bepaalde medicatie (bv. Verrutop, Cantharone niet terugbetaald) of behandelingen (bevriezen ong €6 terugbetaald door ziekenfonds) worden bijkomende kosten aangerekend.

CONTACT

Bij vragen kunt u contact opnemen met de poli Dermatologie.
Tel. 09 3100452
Secr.dermato@azalma.be

BEHANDELING

Wratten komen nauwelijks voor bij volwassenen die als kind wratten hebben gehad. Na contact met het wrattenvirus bouwt het afweersysteem antistoffen op en verdwijnen de wratten soms vanzelf. Meestal gebeurt dit binnen de twee jaar. Dertig procent van de wratten verdwijnt zelfs binnen de zes maanden. Maar een zeldzame keer verdwijnen de wratten niet spontaan. Dan is een behandeling aangewezen. De meeste wratten krijgen we weg, maar 100% kans op slagen kunnen we niet garanderen.
Behandeling in het ziekenhuis
 • creeëren van een blaar d.m.v.:
  Bevriezen Cryotherapie zorgt ervoor dat op de aangestipte wrat een blaar ontstaat (vrieswonde). Deze behandeling is toch gevoelig tot pijnlijk tijdens het aanstippen en kort nadien.
 • Cantharone = cantharidine / keversap. Deze stof zorgt ervoor dat op de aangestipte wrat een blaar ontstaat (chemische brandwonde). Als Cantharone op de verkeerde manier gebruikt wordt, kan het bijwerkingen geven. Daarom vindt een behandeling met deze vloeistof altijd in het ziekenhuis plaats.
  Als de blaar te veel hindert, mag je ze op een steriele manier doorprikken. Nadien ontsmetten en afdekken met een pleister. Als de blaar droogt, ontstaat er een korstje dat er vanzelf afvalt. Vaak zijn meerdere behandelingen nodig om de wratten te verwijderen met een interval van 3-5 weken.
 • Verrutop Verrutop is ook een product om wratten te verwijderen. Het kan snel en bijna pijnloos worden aangebracht. Na het aanstippen met Verrutop kan de wrat wit tot geel verkleuren en branderig aanvoelen. Dat is normaal. Het branderig gevoel verdwijnt na een half uurtje. De behandelde zone mag zes tot acht uur lang niet nat worden. De behandelde wrat ontsmet je nadien een week lang twee maal per dag met ontsmettingsalcohol 70%. Tussendoor moet je de wrat af en toe wat afschuren met een puimsteentje. Vanaf week twee stip je de wrat ‘s avonds aan met Aporil.
 • Wrattenzalf Wrattenzalf verweekt de eeltlaag en verwijdert zo langzaam de wrat. We gebruiken enkel wrattenzalf als eelt de behandeling bemoeilijkt. De verpleegkundige brengt de wrattenzalf aan. Daarover wordt een verband aangebracht om de zalf goed te laten inwerken. Het verband hou je best meerdere dagen aan. Als het loskomt, moet je onmiddellijk een nieuw verband aanbrengen. Bij wratten op de voet kan je het verband ter plaatse houden door kousen te dragen, ook ’s nachts. Zorg ook voor voldoende ruime schoenen.
 • Destructieve behandelingen zoals Laserbehandeling, coagulatie (verbranden), chirurgie (wegsnijden) worden niet of enkel uitzonderlijk toegepast aangezien dit ook geen garantie biedt op succes maar wel veel ingrijpender is met langere wondzorg, pijn/last en littekenvorming.
 • injectie dmv bleomycine (dermojet). Eenmalig “inschieten” van het product. Dit kan tot 6 weken lang last geven owv een onderhuidse blaar.
Behandeling thuis tussendoor
 • isobetadine zeep: was 3x/w je voeten met isobetadine zeep. Droog goed af tussen de tenen. Ook je huisgenoten kunnen dit best doen om geen besmetting op te lopen.
 • Zincotabs. Neem dagelijks zink in op een nuchtere maag. Bij kinderen onder de 30kg lichaamsgewicht, volstaat 1co ’s avonds vlak voor slapen gaan. Bij mensen boven de 30kg lichaamsgewicht neem je 1tablet ’s ochtends en 2tabletten vlak voor slapen gaan in.
 • Aporil Aporil heeft een antivirale werking. Schud het flesje voor gebruik en gebruik een wattenstaafje om één keer per dag (‘s avonds) een druppel Aporil op de wrat aan te brengen. Laat het product drogen zodat zich een film vormt. Zorg ervoor dat het product niet in aanraking komt met de gezonde huid, slijmvliezen, ogen of wonden (zie bijsluiter). Voor je de volgende dag Aporil op de wrat aanbrengt, moet je het vorige vliesje wat afschuren met een puimsteentje. Probeer ook eventuele eelt rondom de wrat mee te verwijderen. Let wel op dat je het puimsteentje enkel gebruikt voor de wrattenzones (en niet voor eeltplekken op andere plaatsen). Je kan het vliesje ook verwijderen met wat ether of alcohol.
 • Duofilm
  Duofilm bevat salicylzuur. Dit maakt de bovenste laag van de huid zacht.
  Hoe Duofilm gebruiken? Behandel 1 keer per dag met Duofilm.
  Breng met het bijgevoegde penseeltje Duofilm rechtstreeks op de wrat aan. Laat dit enkele minuten drogen en breng opnieuw Duofilm op de wrat aan. Als je Duofilm goed verdraagt, kan je het met korte tussenpozen aanbrengen (max. vier keer na elkaar). Zorg ervoor dat Duofilm niet op de omliggende gezonde huid komt. Dat kan tot blaarvorming en afschilfering van de huid leiden.
  Dek eventueel af met een pleister.
 • Magistrale bereiding: Salicylzuur in Efudix crème. Deze bereiding kan u zelf dagelijks thuis aanbrengen voor het slapen gaan op de wrat met een pleister erboven. Bij verwijderen van het verband mogen alle verweekte huidcellen afgeschraapt worden. Bij wratten op de voet kan je het verband ter plaatse houden door kousen te dragen, ook ’s nachts. Zorg ook voor voldoende ruime schoenen.
 • Wrattenzalf Wrattenzalf verweekt de eeltlaag en verwijdert zo langzaam de wrat. We gebruiken enkel wrattenzalf als eelt de behandeling bemoeilijkt. Je brengt de zalf aan onder een verband. De omgevende huid dient beschermd te worden. Het verband mag meerdere dagen ter plaatse blijven (zie aparte gebruikershandleiding). Bij verwijderen van het verband mogen alle verweekte huidcellen afgeschraapt worden.

Bij wratten op de voet kan je het verband ter plaatse houden door kousen te dragen, ook ’s nachts. Zorg ook voor voldoende ruime schoenen.

Indien de huid bloederig wordt, dient u de behandeling enkele dagen te onderbreken en goed te onsmetten met isobetadine.