Informatie- en instemmingsformulier P- UltraViolet A (PUVA) therapie

Algemene informatie :

Ultraviolet licht (UVA) is een bestanddeel van het natuurlijk zonlicht. Zonlicht heeft een gunstig effect op verschillende huidaandoeningen. Om de huid extra gevoelig te maken voor de inwerking van UVA, worden medicijnen ingenomen. Deze medicijnen noemt men psoralenen. Daarom dat de therapie PUVA wordt genoemd (psoralenen + UVA). Psoralenen zijn nodig om een goed resultaat te bereiken. De bestaande huidletsels verkleinen en kunnen volledig verdwijnen. De vorming van nieuwe letsels wordt tegengegaan. PUVA kan de huidaandoening niet genezen, maar kan de huidaandoening voor een aanzienlijke periode verbeteren.

Kosten:

De behandeling wordt door het ziekenfonds terugbetaald bij psoriasis, lichen planus, polymorfe lichteruptie en mycosis fungoïdes. Bij andere huidaandoeningen (vitiligo, eczema, jeuk, pityriasis lichenoides...) wordt de PUVA behandeling niet terugbetaald.

Toepassing:

2 uur voor de belichting neemt u de psoraleentabletten in. U bent dan 8 uur gevoelig voor alle vormen van UV-licht (dus ook daglicht). Bij sommige huidziekten worden de psoralenen rechtstreeks op de huid aangebracht onder de vorm van een zalf, gelvorm of vloeistof. Na inname van de psoralenen wordt de huid bestraald met UV-A. Tijdens de bestraling staat u in een lichtcabine. Afhankelijk van uw huidtype (licht of donkere huid - blond, bruin of zwart haar - makkelijk verbranden of niet) wordt een belichtingsschema bepaald. In het begin staat u heel kort in de cabine. Bij ieder volgend bezoek wordt de belichtingstijd langzaam verhoogd. Het aantal behandelingen per week is afhankelijk van uw huidaandoening en varieert per zorgvrager. Dit wordt bepaald door uw behandelende dermatoloog. De meeste patiënten dienen 3 keer per week onder de lamp te gaan met een totaal van 15 tot 25 behandelingen. Niet iedereen zal even snel of even goed reageren op de PUVA-behandeling.

Bijwerkingen:

De mogelijke risico’s en bijwerkingen van PUVA zijn:

 1. Misselijkheid door inname van psoralenen. Dit kan verhinderd worden door de capsules in te nemen met vast voedsel.
 2. Blaarvorming en verbranden: Dit kan gedurende de hele therapie voorkomen. Sommige medicatie kan blaarvorming of verbranden stimuleren. Informeer uw arts over de thuismedicatie die u inneemt.
 3. Droge huid en jeuk. Bij droge huid kunt u de arts vragen om een vette zalf voor te schrijven.
 4. Huidveroudering (sproeten, rimpels en donkere plekken).
 5. Oog beschadiging en cataract. Dit kan men verhinderen door het dragen van een beschermende bril gedurende de behandeling.
 6. Koortsblazen (herpes labialis). Gebruik zonnecrème op de lippen als u reeds gevoelig bent voor koortsblazen.
 7. Huidkanker en genitale kanker bij overmatig gebruikt van PUVA.
 8. Verslechtering zongevoelige medische condities zoals lupus erythematosus.

Specifieke voorzorgen:

Tijdens de behandeling

 1. Bescherming van ogen met UV-bril.
 2. Afdekken van geslachtsdelen met smalle onderbroek.
 3. Tijdens de dagen dat u psoralenen inneemt dient u de zon te vermijden (ook achter glas). U dient de huid zoveel mogelijk met kledij te bedekken. Wanneer zonlicht niet kan worden vermeden dient u zonnebrand crème te gebruiken, ook op de lippen.
 4. Psoralenen zijn 8 uur werkzaam. Het is raadzaam de ogen te beschermen met een zonnebril die UVA stralen tegenhoudt.
 5. Zowel psoralenen als alcohol worden afgebroken door de lever. Om uw lever niet te belasten is het verstandig geen alcohol te drinken gedurende de behandeling.
 6. Meldt uw arts wanneer u nieuwe medicijnen krijgt voorgeschreven tijdens de PUVA-lichtkuur. Van sommige geneesmiddelen kan de huid extra gevoelig worden voor licht (bijvoorbeeld door antibiotica). Het kan dan nodig zijn de therapie tijdelijk te staken.
 7. Bij griep of andere ziekteklachten is het vaak ook beter de behandeling even te onderbreken.

Na de behandeling

 1. Vermijden van zonblootstelling om te voorkomen dat de huid overbelast wordt en verbrandt. Deze voorzorgen neemt u op alle dagen van de week (dus niet alleen op belichtingsdagen).

Veiligheid:

PUVA is een standaardtherapie bij verschillende huidziektes (psoriasis). Betreffende de bijwerkingen en specifieke voorzorgen verwijzen we graag naar hierboven.

Instemmingsformulier:

Ik heb bovenstaande informatie gelezen en begrepen. Mijn behandelende dermatoloog heeft alternatieve behandelingsmogelijkheden met mij besproken. Ik begrijp dat ik de therapie kan stoppen wanneer ik wil.

Naam zorgvrager:                                                                                        Naam arts:

Handtekening zorgvrager:                                                                         Handtekening arts:

 

 

Datum:                                                                                                           Datum:

 DERMATOdocument- IC